IMG_6692

Column ‘De kop van de slang vermorzeld’ – Geheelde Huid

March 18, 2012

De kop van de slang vermorzeld’ – Column

 De kop van de slang is vermorzeld. We zijn gered. Hail Obama, he killed Osama. Hij verloste de wereld van het kwaad dat ons in zijn greep hield. Hij sloop het huis binnen van het kwaad en schoot het neer als een dolle hond. Wat fijn, wat een feest. Het recht heeft gezegevierd.

Tenminste. Het recht, het werkelijke recht vroeg om iets anders. Terecht zou het zijn als.. eens kijken … deze Osama naakt door de straten werd gesleurd, hangend aan de trekhaak van de presidentiele wagen, dat zijn vel werd afgestroopt, dat zijn tenen en vingers werden geroosterd en in kleine stukjes aan hemzelf opgevoerd, dat al zijn geliefden – ook al kunnen ze er niets aan doen – voor zijn ogen gruwelijk werden vermoord. Dán zou hij heel misschien, heel misschien  iets kunnen voelen van vergelding iets van gelijke munt. Op voorwaarde dat hij eerst grote sommen schadevergoeding zou hebben betaald aan de slachtoffers. En dat vind ik echt. Dat heeft hij verdiend. Als ik de beelden zie van de Twin Towers, van vallende mensen. Dan is een kogel pure weekhartigheid, dat is geen recht, dat is verraad aan de slachtoffers.

Obama riep dat de kop van de slang was vermorzeld. Echt? De oude slang uit het paradijs? De wortel van het kwaad? Ga toch weg. Er is niks gebeurd. De slang heeft een van zijn velletjes verloren. Het kwaad heeft gezegevierd, want weer is een handlanger gestorven en heeft het kwaad het overleefd. De wereld is niet geheeld. De wereld is juist een stukje donkerder geworden. De slang wordt niet door ons vermorzeld. Wij vermoorden alleen mensen. Of sluiten ze op.

Jezus roept dat we vurige kolen op de hoofden van onze vijanden moeten stapelen. Dat betekent: liefdevol omgaan zodat er berouw ontstaat. En niet iedereen reageert hetzelfde op gloeiende kolen. Niet iedereen krijg berouw. Maar dat is niet jouw zaak. Wie durfde er te opperen dat er grote boten met voedsel naar het Midden Oosten moesten worden getransporteerd na 9/11. Of dat het tijd werd om werkelijk te luisteren en eerlijker te verdelen? Wie durft de piraten uit Somalië schepen vol voedsel te geven zodat ze even genoeg hebben? Wie helpt hen een schip te kapen met mensen aan boord die hen kunnen helpen om een ander bestaan te beginnen?

Verrekt idealisme, mooi idealisme maar wel verrekt. Met een klein volkje is dat idealisme begonnen. Maar het Joodse volk trok deze opdracht niet, het was ondragelijk. Jezus kwam laten zien hoe het anders kon en werd opgeknoopt, geexecuteerd. En nu is de wereld in handen van ons. God is dood. Nu zijn wij aan de beurt. En wij doden mensen en het kwaad woekert vrolijk verder.

Tenzij… er mensen zijn die niet in de mogelijkheden van mensen geloven. Die niet geloven in geweld, politiek, macht. Die niet meer meedoen met de spelletjes van wraak en oordeel en zogenaamde gerechtigheid. Die mensen bezorgen de slang koppijn. Al eeuwen.